מאת עליזה בוסביב
בידיעון זה בחרנו לראיין את שלומית וולך, בוגרת תואר ראשון בסוציולוגיה בהצטיינות ובוגרת MBA בהתמחות של התנהגות הארגונית ומשאבי אנוש. שלומית היא בעלת מיזם עצמאי בשם "מקדמיה", מיזם חדשני שמטרתו להעניק לצעירים את המידע והכלים שהם צריכים על מנת לבחור את מסלול הקריירה שלהם ותחום עיסוקם.
"מאז שאני זוכרת את עצמי הייתי מאוד טובה בציור והייתי מאוד ריאלית, כולם תמיד אמרו לי שאני צריכה ללמוד אדריכלות. כשחזרתי מהטיול אחרי הצבא עשיתי מכינה והתקבלתי ללימודי אדריכלות וזה חיזק עבורי את התחושה שזה הדבר הנכון לעשות", מספרת שלומית. לאחר שנתיים של לימודי אדריכלות באוניברסיטת תל אביב, ולמרות הצלחה אקדמית, הבינה שלומית שזה לא התחום בו תרצה לעסוק. היא לקחה שנת הפסקה בעקבותיה החליטה ללכת לכיוון של שירות ציבורי והשפעה חברתית. שלומית החלה ללמוד תואר ראשון בסוציולוגיה באוניברסיטה העברית ובמקביל השתתפה כצוערת בתכנית עתידים לשירות הציבורי. "אנשים מסביבי לא הבינו את פשר ההחלטה. הם חשבו שזו החלטה אמיצה מצד אחד ומאוד חריגה מצד שני, במיוחד כשכל החברות שלי כבר סיימו את התואר." לאחר שסיימה את השתתפותה בתכנית, חזרה לאוניברסיטה והצטרפה ללימודי תואר שני במנהל עסקים.
"כבר כשהתחלתי ללמוד סוציולוגיה התחלתי לראות שמה שאני עברתי אינו ייחודי רק לי. פתאום שמתי לב שהבלבול הזה קורה להרבה אנשים וזיהיתי הזדמנות לשינוי חברתי בתחום. אם בעבר היכולת של אנשים צעירים לשנות מסלול הייתה מצומצמת וגם היה מסלול קבוע שצריך לעבור (צבא, לימודים, חתונה, משכנתה, בית וכו'), היום החברה לא מצפה מאתנו לעשות יותר מידי החלטות הרות גורל. רוב האנשים בשנות העשרים לחייהם אינם נשואים, עוד לא קנו בית ויש להם פתאום זמן בו הם יכולים להרשות לעצמם ללכת לאיבוד ולמצוא את עצמם מחדש." שלומית חברה לסטודנטית אחרת, לי שמר, והשתיים החלו לעבוד על הקמת המיזם.
המיזם, שקיבל את השם "מקדמיה", מתמקד בעיקר בהצעת סדנאות ייעוץ לצעירים מוכשרים בראשית דרכם. סדנת הדגל של המיזם נקראת "תגיד לי לאן אתה?" או "תגידי איפה את?". במהלך הסדנא שלומית ולי מציגות 2 מודלים מרכזיים שהן פיתחו, מודל היבשות ומודל שלושת המעגלים. מודל היבשות הינו מודל אלטרנטיבי לניהול קריירה. שלומית מספרת על המודל כי "יש המון מודלים שמדברים על הכוונה תעסוקתית, אך לתפיסתנו הם פחות מותאמים לשוק העבודה הדינמי שקיים היום. שאלה כמו "איפה אתה רואה את עצמך עוד 10 שנים?" היא מאוד בעייתית ואנשים לא יודעים לענות עליה. חסר לאנשים המון מידע על עצמם ועל האפשרויות שלהם, בעיקר כי יש ריבוי אופציות ואנשים לא מסוגלים לבחור אפשרות אחת מבין כל המצבים. מודל היבשות מנסה לעזור בדיוק בנקודה זו. המודל בא לעזור לנו לקבל החלטה לפי הרזולוציה שמתאימה לנו, עליה אפשר לענות בהתאם לידע שיש לנו על עצמנו ועל האפשרויות הקיימות לנו". במהלך השיחה עם שלומית, היא הסבירה לי את המודל על ידי תהליך קבלת ההחלטות שעושים לקראת הטיול שאחרי הצבא. כשמתכננים את הטיול אפשר להחליט באיזה יבשת נרצה לטייל, אך קשה לנו מאד לדעת מראש באיזה מקומות ביבשת נרצה לבקר, לאיזה מחוזות או כפרים, וכמה זמן נישאר בכל מקום. אנחנו מסוגלים לקבל החלטה רק ברזולוציה שמתאימה למה שאנחנו יודעים על עצמנו בזמן ההחלטה, ולכן חשוב להבין באיזה רזולוציה כדאי לפעול. בסופו של דבר התהליך של צמצום רזולוציית ההחלטה (מיבשת למדינה לכפר וכו') מביא להבנה טובה יותר של מה שחשוב לך ולקבלת החלטות משופרת. המודל הנוסף נקרא מודל המעגלים, והוא מסייע לאנשים לזהות מהן נקודות החוזקה שלהם, ומהי סביבת העבודה האופטימלית עבורם.
המיזם עובד בשיתוף עם תכניות לצעירים מצטיינים המותאמות ספציפית לתכניות וארגונים שונים כמו צוערים לשירות המדינה, ארגונים כמו "קריאת כיוון", "רוח חדשה", "מסע" ועוד במטרה לעזור לציבור המצטיינים להבין איפה הם יוכלו להביא את היכולות שלהם למיצוי וגם ליהנות תוך כדי. "אנחנו עובדות בעיקר עם מצטיינים מתוך אמונה שהם אפילו יותר מבולבלים כי יש המון דברים שהם יכולים לעשות ולא ברור מה היא הבחירה הכי נכונה בשבילם, בו בזמן שהשיח התעסוקתי השגור מדבר רק על מה שצריכים לעשות ולא על המקום בו אנשים רוצים להיות ולקדם עשייה. יש לנו אמונה שאם נעזור למנהיגי המחר להגיע למקום בו הם יוכלו להפיק את המיטב אז נוכל לקדם את כל המשק הישראלי."
שלומית מתארת את החוויה של הקמה ופיתוח עסק תוך כדי הלימודים כחוויה על-חושית מדהימה. "השילוב של יזמות עם לימודי ההתנהגות הארגונית היה עבורי מדהים, נהניתי מכל רגע. כל קורס היה מיוחד ויכולתי ליישם את הכלים שלמדתי באופן מיידי במקדמיה. הכלים שאנחנו משתמשות בהן במקדמיה היום נוצרו למעשה מתוך הכלים שקיבלנו במהלך הלימודים. המיזם עצמו ממש תפס תאוצה במהלך קורס הפרקטיקום שם הכרתי את לי ובמידה רבה את קפיצת המדרגה הגדולה שלנו עשינו ביחד."
לסיום, שאלתי את שלומית מה הטיפ שלה עבור הבוגרים הצעירים. "להבין מה אתה מחפש באופן הכי מדויק שיש, מה הערך הייחודי שלך לארגון בו אתה נמצא או רוצה להיות, ואיזה תנאים אתה צריך שיתנו לך כדאי שתפיק את המיטב מעצמך. ברגע שזה ברור, צריך לצאת לשטח, לברר מה האפשרויות ולבדוק אותן. אורך רוח הוא מילת המפתח כאן. בעבודה, כמו בהחלטות אחרות בחיים יש דרך שצריך לעבור וזה היופי בזה. הייתי ממליצה גם לבוא לעשות מקדמיה, אפשר לבוא עם כקבוצה עם חברים או לבוא ביחידים".
כדי להכיר את שלומית ולשמוע עוד על המיזם היכנסו לאתר של מקדמיה www.macademia.co.il או לדף הפייסבוק.