תואר שלישי (PhD)

מי זכאים להירשם לתכנית?

בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית מאפשר רישום של סטודנטים וסטודנטיות בעלי תואר שני במקצועות מדעי החברה ובמקצועות מדעי הטבע. תכנית הלימודים מבוססת ומותאמת לידע שהסטודנטים צברו במהלך לימודי התואר הראשון והשני, בדגש על ידע הקשור במדעים מדויקים – בעיקר מתמטיקה וסטטיסטיקה.

התכנית רלוונטית גם עבור בוגרי תואר שני ללא תזה (בכפוף להשלמת תזה במסלול "משלים למחקר" – ראו "תנאי קבלה").

 

יש לי כבר תואר שני. בשביל מה צריך גם דוקטורט?

  1. כרטיס כניסה לאקדמיה

    קבלת תואר דוקטור היא הדרך הטובה ביותר להשתלב כמרצים/חוקרים בעולם האקדמיה. להבדיל מתחומים אחרים, בתחומים הקשורים למנהל עסקים, קיים ביקוש קבוע למרצים וחוקרים בתחום באוניברסיטאות בארץ ובעולם. לימודי הדוקטורט מכשירים לקריירה של מחקר בתחומים השונים של מנהל עסקים. הלימודים מתאימים למי שסקרן לגבי תופעות שונות בניהול ובעל יכולת גבוהה של לימוד עצמי.

  2. השתלבות בתפקידים בכירים בחברות גדולות

    דוקטורט במנהל עסקים רלוונטי מאוד גם לשוק העבודה. להבדיל מהעבר הלא רחוק, היום תואר שני כבר לא מבטיח משרה בכירה בחברות מובילות כמו גוגל, פייסבוק ואמאזון. התואר השלישי מעניק לבוגרים כלים, בעיקר בתחום ה-Business Analytics, שנותנים להם יתרון משמעותי ביחס למועמדים אחרים לעבודה. הדוקטורט במנהל עסקים משלב הבנה כמותית עם הבנה עסקית מעמיקה, דבר שלא תמיד קיים אצל בעלי דוקטורט מתחומים אחרים.

  3. הנחייה של מרצים מובילים ובניית תכנית מותאמת אישית לכל סטודנט

    כל סטודנט\ית לתואר הדוקטורט במנהל עסקים חובר\ת למרצה המתמחה בתחום מסוים, ומקבל\ת ליווי צמוד ממנו עד לקבלת הדוקטורט. למעט 12 נ"ז המהוות חובת לימוד בתכנית, המנחה והסטודנט קובעים יחד את תוכן הלימודים. 

  4. מלגות וקרנות מחקר

    בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית עושה כמיטב יכולתו על מנת לדאוג כי תלמידי המחקר יקבלו מלגות לימודים, הן מטעם בית הספר והן מטעם קרנות המחקר.

    הגשת בקשה למלגה

    מעת לעת מתפרסם קול קורא על מלגות המוצעות לתלמידי מחקר באוניברסיטה ובביה"ס למנהל עסקים. נוהלי הגשת הבקשה למלגה יפורסמו בקול קורא. כמו כן קיימת אפשרות לעבוד במקביל ללימודים במשרת עוזר הוראה/מתרגל בבית הספר.

    קריטריונים לקבלת מלגה:

    • תלמיד\ה בשלב א' או ב'.
    • התקדמות בעבודת המחקר.
    • מצוינות אקדמית: ציונים גבוהים.
    • השתתפות בפעילות אקדמית בביה"ס למנהל עסקים.
    • עבודה חלקית של עד 1/2 משרה מחוץ לאוניברסיטה.
    • המלצת מנחה.
  5. קשרים בינלאומיים עם מיטב האוניברסיטאות 

לאוניברסיטה העברית ולחוקרים בבית הספר קשרים עם אוניברסיטאות מובילות בצפון אמריקה, באירופה ובמזרח אסיה. קשרים אלה מאפשרים לתלמידי המחקר לצאת לכנסים, לפתח את הרשת המחקרית שלהם, ולפרסם את המחקר שלהם בכתבי עת מובילים. כמו כן, במהלך הלימודים תיבחן האפשרות להכשרה באוניברסיטאות מובילות בעולם, או עם סיומם, הכשרה במסגרת פוסט - דוקטורט.

* חשוב לציין כי אין אפשרות לשלב עבודה במשרה מלאה יחד עם לימודי הדוקטורט. הלימודים דורשים השקעה רבה ומאפשרים עבודה במשרה חלקית בלבד.

 

תנאי קבלה

תלמידים שסיימו את לימודי המוסמך במנהל עסקים במסלול הרגיל (לא מחקרי) בציון סופי 85 לפחות ומצאו מנחה מטעם בית הספר, רשאים להגיש מועמדות למסלול "משלים למחקר", במסגרתו יכתבו את עבודת התזה. תלמיד שבקשתו תאושר, יכתוב עבודה מחקרית מצומצמת בה יהיה חייב להשיג ציון 85 לפחות, ותיקבע לו תכנית השלמה בתיאום עם מנחה הדוקטורט.

תלמידים שסיימו את לימודי המוסמך במנהל עסקים במסלול המחקרי או מ.א (M.A) בחוגים אחרים בציון סופי 85 לפחות, ציונם בעבודת הגמר הוא 85 לפחות, והמנחה אישר כי אין צורך בהשלמת קורסים טרם ההרשמה, יכול להגיש מועמדותו ל"שלב א" (ראו "מהלך הלימודים") דרך הרשות לתלמידי מחקר.

את המסמכים יש להעביר חודש לפני המועד הרלוונטי שבו מתכנסת הוועדה.

מהלך הלימודים

תוכנית הלימודים מורכבת משלושה שלבים מרכזיים:

• משלים למחקר: השלמת עבודת תזה ולמידת קורסים רלוונטיים, על מנת לסיים את דרישות המסלול המחקרי ללימודי מוסמך במנהל עסקים.

• שלב א': מי שהתקבלו לשלב א' יתחילו בהכנתה של הצעת המחקר, וזו תוגש לרשות לתלמידי מחקר תוך שנתיים מיום הרשמתו.

• שלב ב': לאחר אישור תכנית-המחקר יעבור התלמיד לשלב ב'.

• במשך לימודי המחקר, על התלמיד\ה לעמוד בכל הקריטריונים הבאים:

א. לימודים בשלב "משלים למחקר" ובשלב א' לא יארכו יותר משנתיים כל אחד. שלב ב' לא יארך יותר משנתיים וחצי. ועדת תלמידי המחקר יכולה לדרוש ממועמד שסיים תואר שני עם עבודת תזה להשלים קורסים רלוונטיים טרם הקבלה ל"שלב א".

ב. פעם בשנה יש למלא דו"ח התקדמות, אליו תתווסף חוות דעת של המנחה. חוות דעת נמוכה או חוסר התקדמות בשלושה דו"חות מהווים סיבה להפסקת לימודים. את הדו"ח יש למלא ולהעביר לגב' מאיה דגן-אשכנזי כל שנה בחודש אפריל.

ג. בסוף שלב ההתמחות (שלב ראשון), ובאמצע שלב ב' יערך סמינר בנוכחות אנשי ההתמחות, תלמידי המחקר של ההתמחות וחוקרים בעלי ידע בתחום. ראש ההתמחות יעביר לוועדה חוות דעת של אנשי ההתמחות על טיב המחקר כפי שהוצג.

ד. תלמידי מחקר ישתתפו באופן קבוע בסמינרי ההתמחות שלהם, ראשי ההתמחויות יעבירו בתום כל סמסטר דו"ח השתתפות של כל תלמידי המחקר.

ה. מעת לעת תזמין הוועדה לראיון תלמידי מחקר לגביהם חסרים נתונים, לצורך התרשמות מעמיקה יותר.

ו. מנחה שאיננו מרוצה מהתקדמות התלמיד\ה יעביר חוות דעת מנומקת לוועדה בה הוא ממליץ על העברה למנחה אחר או הפסקה של הלימודים.

ז. תלמידי מחקר חייבים לשמור על ציוני קורסים וסמינרים של לפחות 85.

תהליך הרישום

הגוף האקדמי העליון הממונה על נושא תלמידי מחקר באוניברסיטה העברית הנו הרשות לתלמידי מחקר. הליך הרישום ותקנון תלמידי מחקר באוניברסיטה העברית מפורטים באתר הרשות לתלמידי מחקר , להלן הקישור: http://www.research-students.huji.ac.il

1) מסלול הלימודים לתואר שלישי הוא מסלול מחקרי באחת מההתמחויות הפעילות במנהל עסקים. ההרשמה תתבצע באמצעות הרשות לתלמידי מחקר. במקרים מסוימים, ועדת תלמידי המחקר יכולה לדרוש לימוד קורסים רלוונטיים טרם קבלה ל"שלב א".

2) בית הספר מעוניין לעודד פניית תלמידים בעלי עניין מיוחד בקריירה מחקרית, בעלי הישגים גבוהים ופוטנציאל גבוה מרקע מגוון: מנהל עסקים, כלכלה, פסיכולוגיה, סטטיסטיקה, מדעי הטבע, מתמטיקה, הנדסה, סוציולוגיה, מדעי המחשב, ומדעי הרוח.

3) הבקשה תוגש במזכירות התלמידים של בית הספר למנהל עסקים לידי הגב' מאיה דגן-אשכנזי (טלפון 02-5881698) ותועבר לדיון בוועדה לתלמידי מחקר של בית הספר.

הבקשה תכלול את המסמכים להלן:

• טופס בקשה להתקבל כתלמיד\ת מחקר. לחצ/י כאן להורדת טופס בקשה להתקבל כתלמיד מחקר

• גיליונות ציונים (record of studies) של כל לימודיו האקדמיים 

• שני מכתבי המלצה מאנשי סגל אקדמי, לפחות אחד מממליץ שהדריך את התלמיד בעבודת מחקר (או בעבודה סמינריונית). המכתבים יכללו התייחסות מפורשת ליכולת ולמוטיבציה של המועמד\ת לערוך מחקר. ההמלצות ישלחו לחברי הועדה לתלמידי מחקר (אצל מרכזת הוועדה גב' מאיה דגן-אשכנזי) ישירות על ידי הממליצים ולא על ידי המועמד.

• קורות חיים מקצועיים. פירוט של כל מקומות העבודה בהם הועסק\ת המועמד\ת, כולל תיאור עיסוקם במסגרות הללו. כמו כן יכלול התיאור רשימת פרסומים, כולל מאמרים אשר נשלחו לפרסום, דו"חות מדעיים אשר לא פורסמו, הצגות בכנסים וכל פעילות מדעית אחרת.

• הצהרת כוונות (בהיקף של עמוד אחד) עם פירוט הסיבות לפנייה למסלול המחקר וכיוון המחקר בו הוא או היא מעוניינים להתמקד.

• מועמדים שייצרו קשר עם מנחה יכולים לצרף מכתב מחבר\ת סגל קבוע בבית הספר למנהל עסקים המעיד על רצונו להנחות את המועמד.

4) הועדה לתלמידי מחקר מתכנסת שלוש פעמים בשנה (בד"כ בדצמבר, באפריל וביולי) לדיון במועמדות מועמדים ומועמדות חדשים ללימודי מחקר. הוועדה תקבל את המועמדים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצליח בעבודת מחקר. הוועדה תשקול, במידת הצורך, זימון חלק מהמועמדים לראיון.

5) המועמד\ת יהיה חייב בתכנית הלימודים שתיקבע על ידי הועדה המלווה ובהתאם לתכנית הלימודים שתידרש על ידי המנחה.

הפסקת לימודים

כדי לשמור על רמה גבוהה של תלמידי מחקר, תבקר הוועדה לתלמידי מחקר את התקדמותם של תלמידי המחקר בביה"ס. במידת הצורך כאשר התקדמות של תלמיד המחקר מעידה על בינוניות, יופסקו לימודיו. תהליך הפסקת הלימודים יהיה בשיתוף המנחה גם אם הוועדה יזמה אותו. התהליך יכלול את השלבים הבאים:

א. דיון התקדמות: פגישה של חברי הוועדה עם המנחה וראש ההתמחות בה ידון המצב האקדמי של התלמיד\ה. בסיכום פגישה זו יוחלט אם להמשיך את הלימודים ללא שינוי או לפתוח בתהליך בחינת מעמדו\ה של התלמיד\ה.

ב. מכתב לתלמיד\ה: אם יתברר בפגישה כי המצב האקדמי של התלמיד איננו מתאים לנדרש בבית הספר, יישלח מכתב לתלמיד\ה בו מובהרת לו הסתייגותה של הוועדה מהתקדמותו.

ג. תנאים להמשך הלימודים: במכתב זה יפורטו התנאים להמשך הלימודים כפי שסוכמו עם המנחה. אי עמידה בתנאים אלו מאפשרת לוועדה להפסיק את לימודי התלמיד\ה ללא אזהרות נוספות. תנאים אלה יכללו הרצאות התקדמות, קורסים שיש ללמוד, או אפילו כתיבת חיבור מדעי פנימי.

ד. החלטה על הפסקת לימודים מחייבת רוב של שני שליש חברי הוועדה. מכתב מנומק של החלטה זו ישלח לרשות לתלמידי מחקר.