מרכז אספר לחדשנות ויזמות

ASPER Center for Entrepreneurship and Innovation (ACE)

מי אנחנו?

מרכז אספר לחדשנות ויזמות באוניברסיטה העברית בירושלים הוא מרכז אקדמי שהוקם בשנת 2001 על ידי ישראל (איזי) אספר, יזם קנדי מפורסם. מטרת המרכז היא לקדם את תחום היזמות והחדשנות באמצעות תמיכה במחקר ובהכשרת תלמידים לתארים מתקדמים העוסקים בתחומי ידע הקשורים ליזמות. בנוסף, המרכז תומך בפרוייקטים של יזמות בקהילה. המרכז ממומן על ידי קרן אספר בקנדה.

תמיכה במחקר

מרכז אספר תומך במחקר במספר אופנים:

1תמיכה במחקרם של מספר חברי סגל בתחום היזמות, חדשנות וקרנות הון סיכון

  • Igniting the Spark of Genius: A Value-based Approach to Instilling Creativity among employees - Dr. Sharon Arieli
  • The design of auctions and other market mechanisms from theoretical and practical points of view - Dr. Liad Blumrosen
  • Inventor knowledge recombination behaviors in a pharmaceutical merger: The role of intra-firm networks - Dr. Micki Eisenman
  • Information, trading, and volatility: Evidence from firm-specific news - Prof. Ronen Feldman
  • Gender Dynamics in Crowdfunding (Kickstarter): Evidence on Entrepreneurs, Backers, and Taste-Based Discrimination - Dr. Dan Marom, co-Authored with Hadar Gafni, Alicia Robb and Orly Sade.
  • The research was recently accepted for publication at a leading journal, the "Review of Finance".
  • The impact of user-generated content and peer influence on adoption of innovative products in social networks - Prof. Lev Muchnik
  •  Working the field: The formation of health-care conferences  in Israel as institutional work” (with Tamar Gross-Friedenberg) - Prof. Tammar Zilber

2 תמיכה בתלמידי מחקר העוסקים בחקר היזמות והחדשנות

  • Word-of-Mouth (WOM) -  Neta Livneh  (adv. Prof. Lev Muchnik)
  • Innovative media planning - Moshik Miller (adv. Prof. Lev Muchnik)
  • Unsupervised extraction of relations and events between entities - Rachel Shapira (adv. Prof. Ronen Feldman)
  • Advanced natural language processing techniques to understand how the language used in financial communication evolves over time and differs across industries - Danny Lesmy (adv. Prof. Lev Muchnik)
  • Semi-automated corpus curation for natural language processing - Demonstration their use in creating environmental, social and governance indices - Ilan Attar (adv. Prof. Ronen Feldman)
  • Smart transport  - ideas to improve parking policies that will reduce congestion and pollution in midr cities - Amir Brudner (adv. Prof. Nicole Adler)

3 כנסים, סדנאות וסמינרים בהם חוקרי יזמות בינלאומיים מובילים מציגים את מחקריהם

טובי החוקרים בארץ ובעולם מגיעים לכנסים במימון המרכז. בכל שנה מתקייימת הרצאה חגיגית עם חוקר\ת מובילה בתחום. לדוגמא, פרופ' ג'וש לרנר מבית הספר לעסקים בהרווארד (יוני 2020) ופרופ' טארון קאנה, גם הוא מבית הספר למנהל עסקים של הרווארד (דצמבר 2020).

 

תמיכה בהוראת תחום היזמות

1 המרכז תומך בפיתוח כלים ובקורסים שיעזרו לגדל את הדור הבא של היזמים בישראל -  קורסים בין-תחומיים הקשורים ליזמות, וסמינר Biodesign המאגד צוותים של סטודנטים לעסקים, מדעי המחשב ורפואה.

תוכנית Biodesign שנוסדה בשנת 2013, היא תכנית ייחודית שבה עמיתים מבית הספר לרפואה וסטודנטים לתארים מתקדמים מבית הספר להנדסה ובית הספר למנהל עסקים משתלבים כדי לזהות צרכים בתחום המכשור הרפואי. כל קבוצה ייעודית מתכננת ומפתחת פתרונות לצרכים בלתי מסופקים אלה ומכינה תוכנית עסקית הבוחנת את הפוטנציאל הפיננסי של המכשירים הרפואיים.

אנו גאים לציין כי סמינר זה זכה בפרס מטעם AACSB, האיגוד העולמי של בתי ספר לעסקים ברחבי העולם, כאחת מ -25 תכניות ההוראה החדשניות ביותר.

בין השנים 2016-2020 תמך מרכז אספר בתוכנית החדשה BioMed MBA, תכנית המיועדת לאנשי מקצוע מהתעשייה בעלי שאיפות יזמיות.

2 בהתאם למסורת העבר, מרכז אספר תומך בקורסים של מרצים חיצוניים הנלמדים על ידי חברי סגל מובילים מבתי ספר לעסקים בינלאומיים בולטים, ביניהם פרופסור אהרון כהן מוהליבר מ-London Business School שלימד את הקורס "מודלים עסקיים" ופרופסור מרקו דה רין.

מאוניברסיטת טילבורג שלימד את הקורס "מימון יזמות מתקדם"  

3 תמיכה בתוכנית TIP (Transdisciplinary Innovation Program), תכנית קיץ בינלאומית ליזמות בה הסטודנטים לומדים להכיר את עולם היזמות הישראלי באמצעות סיורים והרצאות אורח.  התכנית מועברת בשפה האנגלית והיא פועלת מזה שבע שנים. המשתתפים בתוכנית סוקרים את השלבים האופיניים בבניית סטארט-אפ, עוברים הכנה לגיוס כספים ממשקיעים בארץ ובחו״ל, לומדים ומתרגלים כלים ומיומנויות מעשיים לפתרון בעיות נפוצות. המרצים בתוכנים הם חוקרים, מנהלים, יזמים ומשקיעים מהאקדמיה ומהתעשיה.

בסיום התוכנית המשתתפים מציגים באירוע סיום חגיגי את הפרויקטים עליהם עבדו, מול משקיעים פוטנציאלים.

4 סדנת עמידה מול קהל ומצגות – אחד הכישורים ההכרחיים למנהלי העתיד.

5 קורסים ייחודיים בתחום היזמות:

  • סמינר ב'יזמות טבנולוגית'
  • סמינר וקורס בהשקעות אימפקט (השקעות חברתיות)- הראשון מסוגו באוניברסיטה העברית

 

תחרויות בתחום היזמות

המרכז מעודד סטודנטים להשתתף בתחרויות הקשורות ליזמות, שחלקן מאורגנות על ידי המרכז עצמו, וחלקן הן תחרויות ברמה הארצית והבינלאומית.

 

חוקרי המרכז

 

חוקרי המרכז

פרופ' אורלי שדה

פרופ' אורלי שדה

דקנית
הקתדרה למנהל עסקים ע"ש אלברטסון - וולטון

אורלי שדה היא דקנית ופרופ' למימון בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים. ראש הקתדרה למנהל עסקים על שם Albertson-Waltuch, בעלת תואר ראשון בכלכלה ובניהול ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב.

קרא עוד
בשנת 2001 סיימה לימודי דוקטורט במנהל עסקים - מימון באוניברסיטת יוטה שבארצות הברית. היא חברה במועצה המדעית של ה Experimental Finance Society.

תחומי המחקר העיקריים של פרופ' שדה הם מימון התנהגותי וניסויי, מבנה שווקים פיננסיים, פינטק ומימון המונים.

פרופ' שדה זכתה במענקי מחקר ופרסים רבים על מחקריה, ביניהם הקרן הלאומית למדע, Coller Senior Award winner, פרס נשיא האוניברסיטה העברית ע"ש אייב גריי, מענקי מחקר של הביטוח הלאומי, מענקי מחקר מה- Pension Research Council/TIAA Institute מ- Think Forward Initiative ומענק יישום-פינטק Yissum-Fintech ועוד. עבודתה המחקרית זכתה לתהודה בעיתונות, ברדיו ובטלויזיה בארץ ובעולם.

פרופ' שדה צויינה לשבח על הוראה בארץ ובעולם. היא כיהנה כפרופסור אורח למימון במחלקה למימון בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת ניו יורק (NYU), ב- IE במדריד, ב- NES במוסקבה וכן בקמפוס של אוניברסיטת ניו יורק בשנחאי (NYU Shanghai). היא מלמדת את הקורסים ביסודות המימון, מימון המונים ומימון התנהגותי וניסויי.

בנוסף לניסיונה האקדמי, פרופ' שדה היא חברת דירקטוריון ב"כלל ביטוח", הייתה חברה בוועדה המייעצת לממונה על הביטוח במשרד האוצר, כיהנה במליאה (דירקטוריון) של הרשות ניירות ערך, בוועדות ציבוריות, בדירקטוריונים ובוועדות השקעה של גופים פיננסיים (קרנות נאמנות, קרנות פנסיה וקופות גמל) וכן ייעצה והרצתה לגופים עיסקיים מובילים במשק הישראלי.

 

פרופ' שדה בעיתונות

דה מרקר - החץ שמרים את החצאית של האשה: המסקנה המדכאת על הקשר בין נשים לכסף

כלכליסט - בדרך למימון המונים הצטיידי בנעלי בלט

ממון, ידיעות אחרונות - הפרופסורית שעשתה את זה

הארץ - לא המתמטיקה טעתה, אלא הגורם האנושי

דה מרקר - הכסף על הרצפה, מה שלא תרימו אותו?

קראו פחות
פרופ' קרמר

פרופ' אילן קרמר

הקתדרה למנהל עסקים ע"ש מיילס ס. רובינסון

אילן קרמר הוא פרופסור במחלקה למימון ולבנקאות בבית הספר למנהל עסקים, ופרופסור לכלכלה במחלקה לכלכלה. הוא משמש גם כמנהל מרכז פדרמן לחקר הרציונאליות שבאוניברסיטה העברית, ומונה להיות פרופסור לכלכה גם באוניברסיטת וורוויק (Warwick).

קרא עוד
קרמר שימש כפרופסור למימון באוניברסיטת סטנפורד, כ-Foreign Editor של ה- Review of Economic Studies, וכעורך משנה של ה- American Economic Review.

מחקריו, המתמקדים בכלכלה פיננסית, כלכלת מידע (Information Economics), ובתורת המשחקים, זכו לפרסום בכתבי עת אקדמיים רבים, ביניהם: Management Science, American Economic Review. הוא זכה בפרס אייב גריי, וקיבל מענקי מחקר מהמועצה האירופית למחקר, מקרן המדע הלאומית ומהקרן הישראלית למדע.

פרופסור קרמר קיבל את תואר הדוקטורט שלו במימון מבית הספר קלוג למנהל עסקים שבאוניברסיטת נורת'ווסטרן. הוא גם מחזיק בתואר שני (M.Sc.) במדעי המחשב ובתואר ראשון (.B.Sc) במדעי המחשב ובפיזיקה מהאוניברסיטה העברית.  

 

פרופסור קרמר בעיתונות 

גלובס: המעצמה שישראל צריכה להתבייש להיות

קראו פחות
ד"ר אלישיב-דוד וידמן

ד"ר אלישיב-דוד וידמן

ד״ר אלישיב וידמן הוא חבר סגל במחלקה לחשבונאות בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית. ד״ר וידמן הוא בעל דוקטורט בחשבונאות מאוניברסיטת UCLA (אוניברסיטת קליפורניה), ודוקטורט בכלכלה מהאוניברסיטה העברית.

קרא עוד

תחומי המחקר שלו הם כלכלת אינפורמציה וחשבונאות תיאורטית ובפרט גילוי מידע באופן וולונטרי ע"י חברות, ותחזיות של אנליסטים.

קראו פחות
ד"ר בנימין עוז

ד"ר בנימין עוז

ד"ר בנימין עוז הוא מרצה במחלקה לחקר ביצועים בבית הספר למנהל עסקים. בנוסף הוא משמש כחבר מועצה באגודה הישראלית לחקר ביצועים (אילב), וחבר בארגון INFORMS הבינלאומי.

קרא עוד
ד"ר עוז קיבל את תואר הדוקטורט שלו בסטטיסטיקה מהאוניברסיטה העברית במסלול הישיר בסטטיסטיקה וחקר ביצועים. כמו כן הוא מחזיק בתואר בוגר בסטטיסטיקה וכלכלה, גם הם מטעם האוניברסיטה העברית.

ד"ר עוז שימש כעמית מחקר במחלקה לסטטיסטיקה של אוניברסיטת אוקלנד (Auckland). מחקריו מתמקדים בנושאים של קבלת החלטות, מודלים של תורים, והתנהגות אסטרטגית בתורים, ומיישמים מודלים סטוכסטיים, הסתברות יישומית, תורת התורים ותורת המשחקים. מחקריו פורסמו בכתבי עת אקדמיים מובילים, ביניהם:

Management Science, Naval Research Logistics, European Journal of Operational Research.

ד"ר עוז זכה בפרסים רבים, כאשר הבולטים שבהם הינם פרס Takács מטעם גוף המחקר SMACS שבאוניברסיטת גנט (Ghent) ופרס אברהם מחרז מטעם אוניברסיטת בן גוריון והאגודה הישראלית לחקר ביצועים, שניהם על עבודת דוקטורט מצטיינת.

 
קראו פחות
ד"ר מרום

ד"ר דן מרום

מנהל מרכז אספר
במסלול הנלווה

דוקטור במימון מהאוניברסיטה העברית, מוסמך בשיווק וניהול מאוניברסיטה הפתוחה, בוגר בהנדסת חשמל מאוניברסיטת בן גוריון. מחקרו עוסק במימון יזמי ומימון המונים.

קרא עוד

מלבד ניסיונו האקדמי, ד"ר מרום הוא הבעלים של חברת ייעוץ העוסקת בפרויקטים שונים של טכנולוגיות ופיתוח ושימש בעבר כמנכ"ל בקבוצת בראייר.

קראו פחות
ליעד בלומרוזן

פרופ' ליעד בלומרוזן

פרופ' ליעד בלומרוזן הוא חבר סגל במחלקת מדעי הנתונים בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית, וחבר במרכז פדרמן ללימודי רציונליות. לפרופ' בלומרוזן  דוקטורט במדעי המחשב מהאוניברסיטה העברית והוא משמש כסגן הדיקן לענייני הוראה.

קרא עוד
מחקריו מתמקדים בתורת המשחקים האלגוריתמיים, עיצוב מכירות פומביות, כלכלת אינטרנט, מסחר אלקטרוני וארגון תעשייתי.

פרופ' בלומרוזן מלמד קורסים בנושאי מסחר ופרסום אלקטרוני, תורת מכירות פומביות, תחרות ומבנה שוק ונתונים וטכנולוגיה עסקיים.

קראו פחות
ד"ר נעמי הואזמן

ד"ר נעמי האוזמן

ד״ר נעמי האוזמן היא מרצה בכירה בחוג לאסטרטגיה בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית. האוזמן קיבלה את תאריה בכלכלה, ביניהם גם את הדוקטורט, מאוניברסיטת הרווארד.

קרא עוד
תחום המחקר שלה הוא כלכלה עירונית, חדשנות ויזמות, כלכלת העבודה וכלכלה ציבורית.

ד״ר האוזמן קיבלה מספר מענקים אקדמיים, ביניהם מענק המחקר של מכון אלרוב, מענק קרן המדע בישראל, מענק הקרן הדו-לאומית למדע ארה״ב-ישראל (BSF), מענק הקרן הגרמנית-ישראלית (GIF), מענק מקרן אשכול ועוד. בנוסף, קיבלה מספר פרסי עבודות גמר ומלגות, הכוללים מלגה מהאגודה האמריקאית לכלכלת נדל״ן וכלכלה עירונית ומהקרן Ewing Marion Kauffman.

ובנוסף לניסיוניה האקדמי עבדה בחברות ייעוץ, כולל בCharles River Associates (CRA, Inc) וCornerstone Research.

היא מלמדת את הקורסים כלכלה עירונית, כלכלת עבודה, ואקונומטריה.

 

ד״ר האוזמן בעיתונות

כתבה בגלובס בנושא ההייטק בבאר שבע

קראו פחות
ד"ר ענת ברכה

פרופ' ענת ברכה

מנהלת מרכז קרוגר
ראשת תכנית MA בכלכלה פיננסית

פרופ' ענת ברכה היא המנהלת האקדמית של התוכנית בכלכלה פיננסית.

היא בעלת Ph.D בכלכלה מאוניברסיטת ייל (Yale) משנת 2005, והיא חוקרת את השפעתן של תובנות מתחום הפסיכולוגיה על הכלכלה.

קרא עוד
בפרט, היא חוקרת מוטיבים פסיכולוגים המשפיעים על תפישת סיכון, התנהגות פרו-חברתית, והתנהגות פיננסית, עם דגש על יישומים למדיניות ציבורית.

מחקריה פורסמו בכתבי עת מובילים, ביניהם: The American Economic Review, Management Science, ו- The Journal of Labor Economics, וכן הופיעו ב:
The Wall Street Journal, The New York Times, The Economist, ועוד. היא גם זכתה בפרסים בארץ ובחו"ל מטעם קרן המדע הישראלית, מרכז פנחס ספיר, Cowles Foundation Prize, ורבים נוספים.

פרופ' ברכה שימשה בעבר ככלכלנית בכירה בבנק הפדרלי של בוסטון (Federal Reserve Bank of Boston), כחברת סגל באוניברסיטת תל אביב, וכחוקרת אורחת באוניברסיטאות הרווארד, פיטסבורג, וייל.

 

פרופ' ברכה בעיתונות

The New York Times: What Is Bitcoin Really Worth? Don’t Even Ask.
The Wall Street Journal: The Gig Economy and Debt
The Wall Street Journal: Boston Fed Looks at Informal Work Participation Patterns
The Wall Street Journal: Subsidize Water Heaters, Not Hybrids
The Economist: Looking good by doing good
Bloomberg Brief: The Sharing Economy

קראו פחות
pic

ד"ר שרית וייסבורד

ראשת תכנית International BA in Business

ד״ר וייסבורד היא ראשת תכנית International BA in Business בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית וחוקרת בתכנית הארגון התעשייתית של ה CEPR.

קרא עוד
ד"ר שרית וייסבורד בעלת דוקטורט בכלכלה מהאוניברסיטה העברית, ותואר ראשון במתמטיקה וכלכלה מאוניברסיטת מרילנד בארצות הברית. מחקריה עוסקים בניתוח אמפירי של שאלות הקשורות לקבלת החלטות תחת תמריצים פיננסיים ואכיפה משפטית.

ד״ר שרית וייסבורד במדיה

Ynet - "חוקרים פרטיים: האם התשובה לכל שאלה היא לתת לנתונים לדבר"

Episode 32: Sarit Weisburd, Probable Causation Podcast

קראו פחות