יולי 2017 | ד"ר דורית ביטר

דורית ביטר בוגרת האוניברסיטה העברית בירושלים.  כיום מכהנת כסגן נשיא, מחקר ופיתוח בחברת Starhome Mach

 

מהו הרקע המקצועי והאקדמי שלך ומה למדת בכל שלב בקריירה שלך?

למדתי מתמטיקה ומדעי המחשב בתואר הראשון, והמשכתי בלימודי המתמטיקה בתואר השני. את שניהם למדתי כמובן באוניברסיטה העברית. אציין שבשנים אלו נולדו שני בניי הגדולים.

לאחר התואר השני בשנת 1995חיפשתי מקום בו אוכל לעבוד כמתמטיקאית ואכן התקבלתי לעבוד כאלגוריתמאית בחברת סימטרון. פיתחתי אלגורתמים בתחום הגאומטריה התלת-מימדית. בתקופה זו למדתי המון גם על התוכן המקצועי אבל גם על פיתוח תוכנה, הבנת צרכי לקוח, הטמעה ותמיכה. עבדתי בסימטרון במשך שבע שנים ושם קודמתי לתפקיד ראש צוות, מנהלת קבוצה ולבסוף מנהלת הפיתוח של אחד משני קווי המוצרים של החברה.

כעבור שבע שנים ועם לידת בני השלישי הצטרפתי לקומפיוג'ן כסמנכ"לית מחקר ופיתוח בתחום אלגורתמי אחר - תעשיית הביוטק. בחברת קומפיוג'ן פיתחנו פיתרונות לזיהוי חלבונים מרצפים של דנא. כעבור ארבע שנים מרתקות בהן הרחבתי את הידע ואשר במהלכן נולד בני הרביעי, החלטתי לעשות תפנית בקריירה ולעבור לחברת הייטק גדולה ומצליחה בכדי ללמוד ולקחת חלק בתהליכים עסקיים משמעותיים.

באמדוקס עבדתי במשך 11 שנים מרתקות במגוון תפקידי סמנכ"ל בחטיבות שונות. מניהול צוות  של כ 800 עובדים לפיתוח כל פרוייקטי הבילינג בחברה, דרך ניהול תשתיות חטיבת מיקור החוץ ועוד. למדתי את ההיביטים העסקיים השונים בקבלת החלטות, ניהול תהליכי מכירה ויישום נכונים ועבדתי לצד מנהלים ועובדים מבריקים בתחומם.

מאמדוקס  בשנת 2015 עברתי לתפקידי הנוכחי כסמנכ"ל מחקר, פיתוח ותפעול בחברת StarhomeMach העוסקת בפתרונות מגוונים בתחום נדידת הנתונים. כחלק מצוות ההנהלה ב StarhomeMach אנחנו מפתחים מוצרים הנמכרים ללמעלה מ 300 לקוחות בינלאומיים במגוון טכנולוגיות מתקדמות ומרתקות.

מה הניע אותך לחזור לאוניברסיטה ללימודי הדוקטורט?

בשלב מסויים במהלך הקריירה הניהולית שלי החלטתי שאני רוצה לחזור ללימודים. לימודי דוקטורט בביה"ס למנהל עסקים היוו עבורי צעד טבעי שאמצעותו יכולתי ללמוד ולחקור תחום שבו יש לי ניסיון יישומי משמעותי. בחרתי במגמת ההתנהגות הארגונית מכיוון שמנסיוני, הצלחת ארגון תלויה כמעט לגמרי במשאב האנושי ובניהולו. 

הלימודים והמחקר פתחו לי צוהר לעולם תוכן מרתק ומיוחד. בהנחייתו המצויינת והמקצועית של פרופ' אבי קלוגר הפכתי, במהלך שנות לימודי הדוקטורט, ממנהלת לחוקרת. בחרתי בנושא קרוב לליבי ואני משתדלת ליישם את התובנות השונות בחיי היומיום הדינמיים, בניהול קבוצה גלובאלית עם כל האתגרים המשתמעים מכך: ניהול מרחוק, הבדלים בין תרבותיים לצד אתגרים עסקיים וטכנולוגיים.

מהי חשיבות הבנת תפקיד המנהל ומהו משקלו בארגון?

הבנת תפקידו של המנהל יכולה לעזור ברמות שונות: ממניעת בלבול של הצוות לגבי הבנת תפקידיו וסמכויותיו, ועד הובלה משמעותית שתעזור להפיק את המיטב מהפרטים בקבוצה ותסייע בפתרון קונפליקטים וקשיים מבית ומבחוץ המונעים התקדמות והגעה לתוצאות.

תפקיד המנהל הוא להוביל ולהצעיד את הארגון  קדימה, לדאוג שהצוות שלו יהיה מורכב מאנשים מצויינים ולהעצים אותם כך שכל אחד מהם יוכל אף הוא להנהיג ולהצעיד את הארגון קדימה. על המנהל לתת ולהגדיר כלים אמיתיים בכדי לאפשר לארגון שלו להצליח. אלי גלמן, מנכ"ל אמדוקס, אמר לי כשהצטרפתי לארגון: Type A brings A. Type B brings C. אני משתדלת תמיד לגייס לשורותיי Type A.

כיצד ישראל מתמודדת בענף ההיי-טק מול התחרות בעולם?

ישראל היא אכן מעצמת הייטק עולמית. ישראל מציעה חשיבה ייחודית ולא קונבנציונלית וגמישות מחשבתית המאפשרת לפתור בעיות ולקבוע עובדות בשטח במקומות שבהם ארגונים מסודרים יותר נכשלים. אך לגמישות יש מחיר והצד השני של המטבע הוא הקושי של החברות הישראליות לגדול ולהתמסד. קשה לוותר על קיצורי הדרך וחברות רבות נשארות קטנות או נרכשות בשלבים מוקדמים יחסית. 

כיום נדרש מחברות עסקיות להתאים את עצמן ולפעול ליצירת מוצרים חדשים לנוכח השינויים הטכנולוגיים המהירים, כיצד נולד מוצר?

מוצר טכנולוגי נולד משילוב ייחודי של הבנה עסקית מעולה - מה הלקוח באמת צריך? על מה לקוח יהיה באמת מוכן לשלם? לצד חדשנות טכנולוגית ו/או תהליכית. חדשנות זו מגיעה לרוב מהצוותים הטכנולוגיים שלפעמים הוגים רעיונות מעניינים אך חסרי יישום. רק עבודת צוות משולבת המלווה בהקשבה והערכה הדדית מאפשרים להבין ביחד כיצד לשלב בין "מה שצריך" לבין "מה שאפשר".

האם אפשרי להתגבר על האיומים ברשת ביחוד בנושא רגיש כמו סליקה ונתונים חסויים?

 

על האיומים ברשת צריך להתגבר בפתרונות משולבים של טכנולוגיה ושירותים.

נקודות החולשה ברשת רבות ואינן מתמקדות באזור אחד. גם אופי האיום והתקיפה משתנים ובכל פעם שנחשוב שהתגברנו על האיום, נמצא את עצמנו מתמודדים עם איום חדש מפרי מוחם של תוקפים יצירתיים נוספים. לכן, פיתרון משולב של צוות מיומן המסוגל להתמודד עם איומים ברמות שונות בשילוב טכנולוגיות שונות שנועדו להגן מפני איומים ספציפיים יכול לתת כיסוי אופטימלי וגמיש שמסוגל גם "ללמוד" בכל יום ולעדכן את מערך ההגנה.

במחקר שעשתה  הסופרת סילביה אן הליוט בארה"ב התברר שנשים אמריקניות, שרוצות להגיע לעמדות מפתח בתעשייה, כדאי שלא יביאו ילדים לעולםהממצא המדהים ביותר, שעולה ממחקרה, הוא של-42% מנשות העסקים בארה"ב אין ילדיםהאם גם בישראל שורר אותו מצב, ונשים נאלצות לבחור בין קריירה לבין אימהות מהתבוננות סביב נראה, כי התשובה שלילית, ולמעשה אפילו ההיפך הוא נכון.  דורית מגדלת חמישה ילדים מהו סוד ההצלחה?

בחיים, אימהות צריכות איכשהו לנהל כל הזמן נושא של סדרי עדיפויות בחיים. נראה, שהתכונה הזאת עוזרת גם בניהול, כי חלק גדול מאמנות הניהול טמון ביכולת לנהל סדרי עדיפויות. יש מקומות עבודה, שיותר מקדמים ומטפחים נשים, ואחרים - שפחות. ואכן, רוב האימהות, שהגיעו לתפקידים בכירים בארגוניהם, מצביעות על "סביבת העבודה" כעל אחד הגורמים החשובים שתרמו לכך.