נובמבר 2017 | רו"ח יובל גרנות ורו"ח שלומי וינר

רו"ח יובל גרנות ורו"ח שלומי וינר הכירו בארוחת צהריים מקרית בחדר האוכל של יחידת המודיעין 8200, אבל השותפות המקצועית שלהם רק התחילה שנה מאוחר יותר כשמצאו את עצמם לומדים יחד בקורס הקיץ בחשבונאות באוניברסיטה העברית. מאז הם חברים טובים ומשתפים פעולה גם בקריירה המקצועית שלהם – כסטודנטים, כמרצים, כעובדי רשות ניירות ערך וכיום בחברת הייעוץ שלהם.

לשלומי וליובל שני תארים אותם סיימו בהצטיינות באוניברסיטה העברית - תואר ראשון בכלכלה ובחשבונאות ותואר שני במינהל עסקים בהתמחות במימון. יובל החל לעבוד ברשות ניירות ערך מיד אחרי סיום התואר הראשון. שלומי, נשוי לעירית (פסיכולוגית קלינית) ואב לילד, הצטרף לרשות ניירות ערך לאחר התמחות במשרד רואי החשבון PwC ישראל.

במקביל לעבודה ברשות, החלו גם יובל וגם שלומי ללמד חשבונאות פיננסית באוניברסיטה העברית ובמקומות הוראה נוספים. שניהם משמשים מרצים מוערכים עד היום.

לאחר כ-10 שנים עזבו את הרשות והקימו יחדיו את "אוניסון יועצים" חברת ייעוץ פיננסי-חשבונאי.

נפגשתי עם יובל ושלומי לשאול מספר שאלות:

אתם מכירים מזה שנים. כיצד נולד הרעיון של חברת אוניסון יועצים? מדוע בחרתם לעזוב את הרשות דווקא ב-Timing הזה?

שלומי: עבדנו, יובל ואני, שנים ארוכות ברשות ניירות ערך והתמחינו במסלולים שונים. אני הצטרפתי לרשות ב-2007 ובנוסף לתפקיד רפרנט שמלווה תאגידים מדווחים רבים בפעילותם בשוק ההון, התמקדתי בתחום של מיזוגים ורכישות. התפקיד האחרון שמילאתי היה כעוזר בכיר לחשבונאי הראשי ברשות וחבר בפורום קבלת ההחלטות המקצועיות החשבונאיות. יובל הצטרף לרשות קצת לפני, ובשנים האחרונות התמחה בתחום המכשירים הפיננסיים בארץ בחו"ל. תפקידו האחרון היה כראש תחום חשבונאות וניהול סיכונים. מטבע הדברים, לאחר תקופה ארוכה בתפקיד ישנה תחושת מיצוי ומתחילים לבטים לגבי הדרך המקצועית העתידית. יציאה לשוק הפרטי כשכיר לא קרצה לי. בסופו של דבר יובל היה זה שהציע לשתף פעולה ביחד בתחום העצמאי.

איך המעבר מהמגזר הציבורי למגזר הפרטי?

יובל: השוק הראשוני כתוצאה מהמעבר היה משמעותי. ראשית, הרשות מהווה בית חם ומשפחתי שמספק לך גם סביבת עבודה תומכת. שנית, מלכתחילה בחרנו לעבוד ברשות גם בשל מטרתה המרכזית - הגנה על ציבור המשקיעים. במגזר הפרטי לעומת זאת, אין מערכת שתדאג לצרכים השונים שלך. כעצמאיים עלינו לפעול בצורה אינטנסיבית בכל התחומים: בתחום המקצועי, בתחום המנהלתי ובתחום השיווק. נוסף על כך, היה לנו חשוב שפעילותנו תמשיך את הקו שאנחנו מאמינים בו – לוודא שפעולות נעשות מתוך מקצועיות, ניקיון כפיים ושקיפות.

איך תתמודדו עם העובדה שעכשיו אתם צריכים לייצג/לסייע לגופים שבעבר הייתם יכולים לבקר אותם? איזה מקדם הגנה לקחתם על מנת לא להתנגש בתפקיד הקודם שלכם ברשות ניירות ערך?

יובל: בחודשים הראשונים לאחר עזיבתנו את הרשות לא ייצגנו אף חברה ציבורית. למעשה, גיבוש הקו המקצועי והעסקי של החברה החל רק אחרי עזיבתנו את הרשות. מעבר לכך, לא נתקלנו במקרים בהם הרשות עשתה הנחה כלשהי לגוף בשל מעורבות של גורמים שעבדו ברשות בעבר. אנחנו מקפידים לא להיכנס גם כיום לעמדות בהן יש חשש לניגוד עניינים.

מה הייחודיות של חברת אוניסון יועצים?

שלומי: אוניסון הוא מונח מעולם המוסיקה, שמשמעו שני כלים שמנגנים אותו צליל בו זמנית. שילוב תחומי המומחיות השונים של יובל ושלי מאפשר לנו להעניק ייעוץ מקיף בסוגיות ובעסקאות מורכבות. כלומר, ייעוץ חשבונאי שמביא בחשבון אלמנטים יישומיים מתוך היכרות עמוקה גם של המערכת החשבונאית על כל היבטיה וגם של אופן ההתייחסות הרגולטורית לנושאים אלו. אנו גם נותנים הדרכות בתחום מומחיותינו, וכאן בא לידי ביטוי הניסיון שלנו כמרצים. אבל כל זה לא היה מתאפשר לולא החברות ארוכת השנים שלנו והיכולת לעבוד ביחד באופן מפרה אך הרמוני, תוך שכל אחד שומר על סגנונו ומביא עימו נקודת מבט שונה. בעינינו, זה השילוב החשוב מכולם.

אתם לא חברת הייעוץ היחידה בתחום, מדוע לקוחות פונים דווקא אליכם?

יובל: הבסיס לכל הקיום שלנו כחברת ייעוץ נשען על המוניטין שלנו כאנשי מקצוע. המוניטין התחיל להיבנות במהלך השנים שלנו ברשות ניירות ערך, כאשר מטבע הדברים, לרשות ניירות ערך מגיעות סוגיות מורכבות ביותר, שקשורות לחברות הגדולות בשוק ההון. כעצמאיים, אנחנו צריכים לשמר את היתרונות היחסיים שלנו, ולכן אנחנו מקפידים להשקיע בשני תחומים עיקריים: להיות אנשי מקצוע יסודיים ולתת ללקוחות שלנו את השירות המקצועי ביותר שהיו יכולים לבקש. כשיש צורך  אנו מייצרים פתרונות גם בטווח זמן של שעות. לקוחות מרוצים מעבירים את התרשמותם הלאה, וזו הדרך הטובה ביותר לקבל לקוחות חדשים. מעבר לזה אנחנו פונים בכל מיני יוזמות לאנשי מקצוע וללקוחות פוטנציאלים.

ובפועל, עם איזה גופים אתם עובדים? חברות ציבוריות?

יובל: גם. הלקוחות שלנו אכן כוללים חברות ציבוריות, בדרך כלל כאלה שזקוקות לייעוץ פיננסי או חשבונאי לגבי עסקה מסויימת או לחוות דעת בנושאים ספציפיים. אבל לא רק חברות ציבוריות. לפעמים ישנן חברות פרטיות או ממשלתיות שפונות לקבלת ייעוץ, כי גם לחברות כאלה יש צרכים פיננסיים. לפעמים הן גם פונות אלינו בשביל להתמודד עם הוראות רגולטוריות או לאתגר את דרך ההתמודדות שלהן, לאור הניסיון שלנו בתחום. בנוסף, יש לנו לקוחות שמגיעים מתחום הביקורת על החברות, כמו למשל רואי חשבון שפונים אלינו כדי שנעבור בעין מקצועית על דוחות כספיים שהם מבקרים, או שנספק להם חוות דעת בסוגיות חשבונאיות ספציפיות. בדרך כלל אלה הסוגיות היותר מורכבות והיותר מעניינות שיוצא לנו להיתקל בהן.

כיצד משתלבת האקדמיה עם העולם העסקי? מה הערך שאתם רואים בהוראה?

שלומי: קודם כל, גם יובל וגם אני מאד נהנים ללמד בכיתה. אנחנו אוהבים את האינטראקציה עם הכיתה, ואת תחושת הסיפוק כאשר מצליחים להנחיל לתלמידים הבנה חדשה. עוד כשהיינו סטודנטים שמנו את עינינו דווקא על הקורסים של השנים הראשונות, מתוך רצון להוסיף להם רובד חדש ועמוק יותר של הבנה. הניסיון המעשי שלנו תורם לתרגום התיאוריה לפרקטיקה. חשוב לנו לחשוף את הסטודנטים, כבר בשנותיהם הראשונות לכמה שיותר אירועים ועסקאות עכשוויים ולהדגים כיצד אלו מתקשרים לחומר הנלמד. כך, הסטודנטים שלנו "נאלצים" להתמודד במסגרת התרגילים עם המקרים היותר מעניינים שאנחנו פוגשים במציאות.

מה דעתכם על השינוי בתקינה הבינלאומית בשנים האחרונות, בעיקר לאור כניסתם של IFRS 9 ו-IFRS 15?

שלומי: שני התקנים הללו פותחו כחלק מפרויקט משותף יחד עם ה-FASB (גוף התקינה האמריקאי), כך שבסופו של דבר למי שמאמין בתקינה חשבונאית עולמית אחת, מדובר בצעד בכיוון הנכון, על אף ש גם בנושאים הללו ישנם הבדלים בין התקינות.

15 IFRS מציע מהפכה של ממש באופן קביעת הסעיף החשוב ביותר של כל פירמה עסקית – מחזור ההכנסות שלה. בעיניי, התקן הרבה יותר מחובר לעולם העסקי מהתקן הקודם. דוגמה למהפכה שבבסיס 15IFRS היא האפשרות של יזמים בפרוייקטים של נדל"ן להכיר בהכנסה לאורך זמן בתנאים מסויימים, ולא רק בעת מסירת הדירה לרוכש. דרמה נוספת צפויה למשל בתחום מדעי החיים שם יתכן  כי ניתן יהיה להכיר בהכנסות מוקדם ממה שנהוג היום, בשל קביעות חדשות של התקן לגבי אומדנים של תמורה משתנה. השינויים הם רחבים ומקיפים, הרבה מעבר לדוח הכספי לבדו – לדוגמה במישור המס ותחום מערכות מידע – ומצריכים ניתוח מעמיק של חוזים והסכמים קודמים, כמו גם התקשרויות חדשות. ברמה החברה, הוא גם מספק לנו לא מעט עבודת ייעוץ, שכן הוא נוגע בתחום שרלוונטי לכל החברות, הניסיון בו מועט, ויכולת "המשחק" גדולה. חברה שלא מקבלת ייעוץ נכון בנושא, שמותאם לה באופן ספציפי, יכולה להיתקל בלא מעט בעיות בהמשך.

9  IFRSלמעשה מחייב אנליסטים בענפים מסוימים להתמקד, אם לא עשו זאת עד עכשיו, ברווח כולל אחר, בשל מדיניות חשבונאית חדשה הנהוגה ביחס לסיווג ומדידת נכסים פיננסיים. גם המודל החדש לירידת ערך לפי הפסדי אשראי צפויים, עשוי להשפיע דרמטית על הדוחות הכספיים ברישום הפסדים מוקדם ממה שהיה נהוג עד כה.

האם העובדה שלמדתם באוניברסיטה וסיימתם בהצטיינות פתחה לפניכם דלתות?

יובל: אין ספק שהדבר סלל בפנינו את הדרך להתמחות במקומות הנכונים. אנחנו מחוברים לאוניברסיטה כבר 15 שנה, והרזומה האקדמי שלנו תמיד היה נקודת חוזק מקצועית.

תודה רבה.