check
פברואר 2021 | היברידיות היא שם המשחק - אביעד טמיר | בית הספר למנהל עסקים 

פברואר 2021 | היברידיות היא שם המשחק - אביעד טמיר

כתבה: לי מתן

היברידיות היא שם המשחק - ראיון עם אביעד טמיר

אביעד טמיר, מנהל תחום ברשות לשיתוף פעולה תעשייתי וקידום השקעות זרות במשרד הכלכלה והתעשייה, מספר על דרכו המגוונת ונותן טיפים והשראה לסטודנטים ובוגרים בתחילת דרכם.

Fun Fact: "ה-100 היחיד שקיבלתי בתואר היה בקורס בחירה של המחלקה לתקשורת"

מסלול ציבורי מאתגר – מה הן הדילמות?

במהלך לימודי התואר הראשון במנהל עסקים ומזרח אסיה באוניברסיטה העברית, טמיר השתתף בתוכנית "עתידים למנהל הציבורי" המכשירה עתודה ניהולית לעבודה במגזר הציבורי. עם סיום לימודיו, התחיל את הקריירה שלו בתפקיד יועץ מנכ"ל במשרד לאזרחים ותיקים (היום המשרד לשוויון חברתי). "זה היה מרתק, למדתי איך מקבלים החלטות, איך מתנהל ארגון" הוא מספר. אז ולאחר תהליך מיון ממושך, התקבלה ההצעה לצאת לחקר של שנה במסגרת מלגת המנהיגות היוקרתית על שם ראלף גולדמן, מטעם ארגון הג'וינט העולמי. "עמדה בפניי התלבטות מקצועית, האם לקבל את ההצעה ולעזוב את המסלול המואץ לקידום בממשלה, או לקחת פסק זמן של שנה ולצאת למסע לא שגרתי וחובק עולם". על הדרך לקבלת ההחלטה הוא מסביר כי "אנחנו נוטים לעצור את עצמנו, לחשוב אם זה נכון או לא.. אבל לפעמים פשוט צריך לסמוך על תחושת הבטן ולרוץ על זה!". הלכה למעשה, טמיר עבר שנה משמעותית עם הארגון, במסגרתה חקר וביצע פרויקטים באתיופיה, פולין, אוקראינה והאיטי.

"עמדה בפניי התלבטות מקצועית, האם לקבל את ההצעה ולעזוב את המסלול המואץ לקידום בממשלה, או לקחת פסק זמן של שנה ולצאת למסע לא שגרתי וחובק עולם". על הדרך לקבלת ההחלטה הוא מסביר כי "אנחנו נוטים לעצור את עצמנו, לחשוב אם זה נכון או לא.. אבל לפעמים פשוט צריך לסמוך על תחושת הבטן ולרוץ על זה!"

"מעש" – ארגון הפועל לחיזוק ולהתחדשות השירות הציבורי בישראל

בהמשך דרכו ומתוך רצון להמשיך ולקדם את החזון של תכנית "עתידים למנהל הציבורי" בה השתתף, טמיר היה אחד ממייסדי ארגון "מעש" הפועל לחיזוק ולהתחדשות השירות הציבורי בישראל. "המטרה הייתה לבצע מחקר עומק הכולל בחינת מודלים עולמיים ומיפוי החסמים וההזדמנויות לכניסת הון אנושי איכותי בדרגות ניהול ביניים. כמו כן, לייצר חלופות מדיניות בדיאלוג וקידום הנושא מול הממשלה". בסיום עבודתו ב"מעש", עבד טמיר כמנהל רכש עבור חיל האוויר מטעם משרד הביטחון, בניו יורק. כשחזר לישראל, נכנס לתחום ניהול המשברים במשרד הפרסום גיתם BBDO IM ולאחר שנה מונה לתפקידו כיום במשרד הכלכלה.

"כסטודנט למדתי 'איך ללמוד' ויישמתי זאת לאורך כל הקריירה"

מעבר לקורסי היסודות שלדעתו מעשירים את הידע ו"פוגשים אותנו בשוליים", טמיר זוכר לטובה את הקורסים והחוויות הקשורים לנפשות הפועלות. "אני חושב שבעסקים מאוד חשוב להבין את נפש האדם". מתוך גישה זו, השתתף בקורסי יזמות ששילבו סטודנטים למנהל עסקים עם סטודנטים למדעים מדויקים מגבעת רם וסיפר על הערך שנתנו אחד לשני-

"מאוד חשוב לפגוש אנשים שהם לא כמוך. תנסו למצוא את האנשים שמשלימים אתכם". כמו כן בתוך רשת הקשרים, כדאי לדעתו להקיף את עצמנו במומחים מתאימים ולא לפחד להתייעץ עם אנשים בתעשייה- "אנשים בישראל מאוד אוהבים לעזור!" 

אופטימיות גם בתקופה של מגיפה עולמית

לסטודנטים הצעירים ולבוגרים שיוצאים לשוק בתקופת מגיפה עולמית, לטמיר יש מסר אופטימי. "השוק רעב" הוא אומר, "יהיה המון מקום ליוזמות". כיזם מתחיל, ההמלצה של טמיר היא לדבוק בענווה ובצניעות, לשאול שאלות ולא לפחד מעבודה קשה ולמידה. הוא מספר לי איך לקראת כל תפקיד חדש, בונה תכנית עבודה בה מחליט עם איזה אנשים לדבר, על אילו חברות ותחומים לחקור ומציב לעצמו יעדים. "אני מנסה לעבוד מאוד קשה רק כדי שיהיה לי מקום בשולחן של הגדולים", הוא מצטנע. לצד אלו, לדעתו דרושות היום לסטודנטים חשיבה מולטי דיסציפלינארית והיברידיות.

"הקיפוד והשועל" של יהושע ברלין

בשלב זה בשיחה, טמיר מזכיר את ספרו של יהושוע ברלין "הקיפוד והשועל", המתאר שני סוגי הוגים ויוצרים בעולם. הקיפודים הם "המומחים", רואים את העולם מבעד לעדשה חד ממדית, לעומת השועלים שמסתכלים מבעד לעדשה רב ממדית ונשענים על ידע רחב והתנסויות. טמיר ממליץ לסטודנטים "להיות שועל בעיקר וקצת קיפוד". לדבריו חשוב לדעת לפעול במצבים משתנים, לפתח תחומי חשיבה מגוונים ולהכיר מקצועות אחרים.
"היברידי זה המולטי דיסציפלינארי החדש", הוא מסכם.

למרות הלימודים המקוונים וחוסר המפגש אישי, טמיר מעודד בניית קשרים עם החברים לתואר. "יצירת פורומים, פגישות קפה בזום.. החברויות האלה הן חברויות אמת, נשארנו ערים עד ארבע לפנות בוקר ולמדנו למבחן, 'אכלנו מאותו מסטינג'".

חשיבה חיובית מעוררת השראה

בנוסף לעבודה מסביב לשעון, טמיר אוהב לבשל "ויותר מזה, אוהב לאכול!" הוא צוחק. "בטיולים בארץ ובחו"ל- כשאני מתכנן טיול אני קודם כל בודק איפה יש אוכל טוב!". הסגר, הוא מספר, נתן זמן למשפחתיות אבל גם ללמידה- "יש הרבה זמן לקחת קורסים, להתנדב, גם אונליין- נולדו הרבה יוזמות מגניבות". לסטודנטים הוא מציע לנצל את הלימודים והסגר לשילוב קורסי שפה. "אני תמיד אומר שחשוב לחוות תרבויות", חלק מהותי בכל תרבות הוא השפה ולדבריו "זו אחת מההשקעות הכי טובות שאפשר לעשות בתואר".

החשיבה החיובית של טמיר מעוררת השראה והוא מאמין שהתעשייה רק תתחזק מהתקופה הקשה. "גם אם יהיו עוד מוטציות ומגיפות אנחנו למדנו, התחזקנו.. אם בעתיד נצטרך להיכנס למטוסים עם חליפות מיגון אישיות, זה מה שיהיה והחיים צריכים להמשיך".